Les 10 claus de la felicitatLa 10 claves de la felicidad

Acabem d’entrar en un nou any, i amb ell comencen les esperances per veure complerts els nostres desitjos. Hem brindat pensant en un any igual o millor que l’anterior, buscant el nostre més gran dels tresors: la felicitat.

Però estem de sort, en aquest temps de crisi; doncs poc té a veure la felicitat amb el nostre compte bancari o la quantitat de desitjos que puguem comprar amb diners. Està demostrat que la felicitat neix de la nostra capacitat per apreciar i propiciar les coses belles, els moments feliços i les persones que estimem.

felicidadÉs per això que encara en temps de crisi podem ser les persones més felices del món. La porta de la felicitat està blindada amb forrellats, com poden ser la por, la resignació, la impotència, i cadenats com els pensaments negatius que ens bloquegen i no ens deixen avançar. La solució està a trobar les claus que encaixen amb aquests panys per deslliurar-se d’elles i travessar el llindar cap a felicitat. No espereu un regal únic com un dècim de loteria premiat, l’home o dona perfectes o una poció secreta… Això forma part de la «sort» de molt pocs i us asseguro que no us asseguraria la felicitat més que per un temps.

Aquestes claus, com tot, depenen de tu i només de tu, però si les pràctiques i automatitzes et faran feliç de per vida, i això no ho aconsegueix res material.

1.- Enfronta’t als teus reptes. Primer, assegura’t que són realistes i no renyen amb els teus valors més preuats, de vegades, ens proposem reptes que són incompatibles amb les nostres prioritats. Després, permet ser flexible amb ells, si no, es pot convertir en un amarg camí.

2.- Gaudeix del procés. No tinguis tant en compte el cim, centra’t en el procés i celebra els petits èxits, sempre és millor el camí que la fita en si.

3.- Aprecia i agraeix tot el que hi ha al teu voltant. La teva gent, la teva llar, una cançó, una olor, un petó, una carícia … Deixa’t sorprendre per les coses belles i envolta’t d’elles sempre que puguis. Atura’t uns segons davant seu i admira-les. Hi són, en el teu dia a dia, aguditza els teus sentits i les coses bones i belles es multiplicaran.

4.- Sigues positiu. Hi ha molts estudis que avalen el poder de l’optimisme, però n’hi ha un que desarma els anomenats «realistes», està comprovat que una persona positiva és més realista que una persona negativa; els optimistes són capaços de veure el bo i el dolent, però se centren en la part positiva perquè és més útil per a entrar en acció o acceptar situacions. No podem estar contínuament instal·lats en el pitjor. Vegem les coses amb claredat i no des del prisma de la por.

Young Man Laughing --- Image by © Royalty-Free/Corbis5.- Somriu. Sí, somriu sempre que puguis, regala el teu somriure al més desconegut. El teu cos se sent diferent, les coses surten bé. Mira als ulls i somriu sempre que saludis o donis les gràcies a algú; veuràs, com les persones del teu voltant també et somriuran i seran més amables amb tu; el somriure és una clau que obre moltes portes, deixa’t d’amenaces i ordres, demana les coses amb un somriure i els teus desitjos seran ordres. Diverteix-te amb històries divertides, acudits o pel·lícules còmiques i aprèn a veure les coses amb humor, la vida és més bonica.

6.- Fes el que t’apassiona. Ken Robinson ha demostrat que la felicitat està molt relacionada amb el que ell anomena «l’Element», i això no és més que trobar allò que t’agrada, el que t’apassiona i dedicar-li el teu temps. Pot ser un hobby, un esport, una cosa artística … Una cosa que se’t dóna bé i amb el que flueixes. Si no ho has trobat, intueix-ho en les teves habilitats, pensa en els adjectius que t’atribueixes i busca coses que tinguin relació amb ells. Un dia, parlant d’això mateix una alumna em va dir en una classe: «M’agrada organitzar, relacionar-me amb gent, formar part d’alguna cosa, sóc bona comunicant …» Això li va fer pensar; me la vaig trobar després d’uns mesos i no va parar d’agrair l’après al curs. «Maria, estic implicada en una organització del barri i em sento realitzada». Estava fins i tot formant-se en habilitats directives, per poder deixar la seva feina i dedicar-se al que li agradava realment, amb 40 i molts anys havia trobat el seu element.

7.- Sigues assertiu. L’assertivitat és una habilitat comunicativa que es troba entre l’agressivitat i la passivitat. L’equilibri entre «dic o faig el que sento sense pensar en els altres» o «no faig o no dic el que sento per por dels altres». Tampoc siguis agressiu, perquè de poc serveix quedar-se amb la raó, però callar o reprimir-te et porta a ser profundament infeliç, ja que sempre faràs el que l’altre vol que facis, i això no és més que viure engabiat. Has de dir de forma assertiva, pensant en l’altre el que penses i sents, lluitar perquè l’altre t’entengui, però comprenent també que l’altre pot pensar diferent que tu. No tens ni idea el feliç que pots arribar a ser en el moment que acceptes que els altres no han de pensar igual que tu, i sort que així és.

8.- Cuida’t. Dedica una mica del teu temps a tu mateix, només a tu. Ja sigui al gimnàs, fent ioga o qualsevol exercici físic, mental o espiritual, regalant un massatge, o un detall, una mica de roba, o uns minuts cada dia en el qual el protagonista siguis tu. Mira’t al mirall, balla, somriu, accepta’t. Cuida del teu cos i de la teva ment, no pots fer res sense una de les dues coses, tingues-ho en compte.

9.- Regala i recull afecte. Abraça, fes un petó, acaricia … Mostra el teu afecte als que estimes i els que estan al teu voltant, no et reprimeixis i ells aprendran també a no fer-ho. Hi ha molts experiments sobre el poder de les abraçades i les carícies, del seu poder preventiu i curatiu, de com millora el sistema immunològic i prevé malalties. Aquests actuen en forma de medicina des de la nostra existència i el que és millor, no hi ha efectes secundaris, contraindicacions, ni problemes per sobredosi. Instintiu i natural.

10.- Coneix-te a tu mateix. En l’actualitat, les persones estan donant molta més importància a l’autoconeixement. Quan prens consciència de les teves limitacions, les teves virtuts i habilitats aprens a acceptar millor les crítiques i a riure’t de tu mateix. Un no és veritablement feliç fins que no és capaç d’acceptar-se.

Maria del Olmo Vila · Coach-Formadora

Acabamos de entrar en un nuevo año, y con él empiezan las esperanzas por ver cumplidos nuestros deseos. Hemos brindado pensando en un año igual o mejor que el anterior, buscando nuestro mayor de los tesoros: la felicidad.

Pero estamos de suerte, en este tiempo de crisis; pues poco tiene que ver la felicidad con nuestra cuenta bancaria o la cantidad de deseos que podamos comprar con dinero. Demostrado está que la felicidad nace de nuestra capacidad por apreciar y propiciar las cosas bellas, los momentos felices y las personas que amamos.

felicidadPero estamos de suerte, en este tiempo de crisis; pues poco tiene que ver la felicidad con nuestra cuenta bancaria o la cantidad de deseos que podamos comprar con dinero. Demostrado está que la felicidad nace de nuestra capacidad por apreciar y propiciar las cosas bellas, los momentos felices y las personas que amamos.

Es por eso que aún en tiempos de crisis podemos ser las personas más felices del mundo. La puerta de la felicidad está blindada con cerrojos, como pueden ser el miedo, la resignación, la impotencia, y candados como los pensamientos negativos que nos bloquean y no nos dejan avanzar. La solución está en encontrar las llaves que encajan con esas cerraduras para librarse de ellas y cruzar el umbral hacia felicidad. No esperéis un regalo único como un décimo de lotería premiado, el hombre o mujer perfectos o una pócima secreta… Eso forma parte de la “suerte” de muy pocos y os aseguro que no os aseguraría la felicidad más que por un tiempo.

Estás claves, como todo, dependen de ti y solo de ti, pero si las practicas y automatizas te harán feliz de por vida, y eso no lo consigue nada material.

1.- Enfréntate a tus retos. Primero, asegúrate de que son realistas y no riñen con tus valores más preciados, a veces, nos proponemos retos que son incompatibles con nuestras prioridades. Después, permítete el ser flexible con ellos, sino, se puede convertir en un amargo camino. No tengas tan en cuenta la cima, céntrate en el proceso y celebra los pequeños pasos, siempre es mejor el camino que los resultados.

2.- Disfruta del proceso. No tengas tan en cuenta la cima, céntrate en el proceso y celebra los pequeños logros, siempre es mejor el camino que la meta en sí.

3.- Aprecia y agradece todo lo que hay a tu alrededor. Tu gente, tu hogar, una canción, un olor, un beso, una caricia… Déjate asombrar por las cosas bellas y rodéate de ellas siempre que puedas. Detente unos segundos ante ellas y admíralas. Están ahí, en tu día a día,  agudiza tus sentidos y las cosas buenas y bellas se multiplicaran.

4.- Sé positivo. Hay muchos estudios que avalan el poder del optimismo, pero hay uno que desarma a los llamados “realistas”, está comprobado que una persona positiva es más realista que una persona negativa; los optimistas son capaces de ver lo bueno y lo malo, pero se centran en lo positivo porque es más útil para entrar en acción o aceptar situaciones. No podemos estar continuamente instalados en lo peor. Veamos las cosas con claridad y no desde el prisma del miedo.

Young Man Laughing --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Young Man Laughing — Image by © Royalty-Free/Corbis

5.- Sonríe. Sí, sonríe siempre que puedas, regala tu sonrisa hasta al más desconocido. Tu cuerpo se siente diferente, las cosas salen bien. Mira a los ojos y sonríe siempre que saludes o des las gracias a alguien; verás, como las personas de tu alrededor también te sonreirán y serán más amables contigo; la sonrisa es una llave que abre muchas puertas, déjate de amenazas y órdenes, pide las cosas con una sonrisa y tus deseos serán órdenes. Complácete con historias divertidas, chistes o películas cómicas y aprende a tomarte las cosas con humor, las vida es más divertida.

6.- Haz lo que te apasiona. Ken Robinson ha demostrado que la felicidad está muy relacionada con lo que él llama “el elemento”, y esto no es más que encontrar aquello que te gusta, lo que te apasiona y dedicarle tu tiempo. Puede ser un hobby, un deporte, algo artístico… Algo que se te da bien y con lo que fluyes. Si no lo has encontrado intúyelo en tus habilidades, piensa en los adjetivos que te atribuyes y busca cosas que tengan relación con ellos. Un día, hablando de esto mismo una alumna me dijo en una clase: “Me gusta organizar, relacionarme con gente, formar parte de algo, soy buena comunicando…” Eso le hizo pensar; me la encontré después de unos meses y no paró de agradecerme lo aprendido en el curso. “Maria, estoy implicada en una organización del barrio y me siento realizada”. Estaba incluso formándose en habilidades directivas, para poder dejar su trabajo y dedicarse a lo que le gustaba realmente, con 40 y muchos años había encontrado su elemento.

7.- Sé asertivo.  La asertividad es una habilidad comunicativa que se encuentra entre la agresividad y la pasividad. El equilibrio entre “digo o hago lo que siento sin pensar en los demás” o “no hago o no digo lo que siento por miedo a los demás”. La razón poco importa llevársela, poco o nada se consigue con ella, pero callarse o reprimirse te lleva a ser profundamente infeliz, pues siempre harás lo que el otro quiere que hagas, y eso no es más que vivir enjaulado. Debes decir de forma asertiva, pensando en el otro lo que piensas y sientes, luchar por que el otro te entienda, pero comprendiendo también que el otro puede pensar diferente que tu. No tienes ni idea lo feliz que puedes llegar a ser en el momento que aceptas que los demás no tienen que pensar igual que tu, y suerte que así es.

8.- Cuídate. Dedica un poco de tu tiempo a ti mismo, solamente a ti. Ya sea en el gimnasio, haciendo yoga o cualquier ejercicio físico, mental o espiritual, regalándote un masaje, o un detalle, algo de ropa, o unos minutos cada día en el que el protagonista seas tu. Mírate en el espejo, baila, sonríe, acéptate. Cuida de tu cuerpo y de tu mente, no puedes hacer nada sin ninguna de las dos cosas, tenlo en cuenta.

9.- Regala y recoge afecto. Abraza, besa, acaricia… Muestra tu cariño a los que quieres y los que están a tu alrededor, no te reprimas y ellos aprenderán también a no hacerlo. Existen muchos experimentos sobre el poder de los abrazos y las caricias, de su poder preventivo y curativo, de cómo mejora el sistema inmunológico y previene enfermedades. Éstos actúan en forma de medicina desde nuestra existencia y lo que es mejor, no hay efectos secundarios, contraindicaciones, ni problemas por sobredosis. Instintivo y natural.

10.- Conócete a ti mismo. En la actualidad, las personas están dando mucha más importancia al autoconocimiento. Cuando te das cuentas de tus limitaciones, tus virtudes y habilidades aprendes a aceptar mejor las críticas y a reírte de ti mismo. Uno no es verdaderamente feliz hasta que no es capaz de aceptarse.

Maria del Olmo Vila · Coach-Formadora

Deja un comentario

Scroll al inicio