8 claus per formular objectius8 claves para formular objetivos

Un dels passos més importants per ser feliços, és sens dubte la consecució dels nostres objectius, no cal dir que és tasca àrdua escalar cap a les nostres metes, i per això en aquest article vull compartir la importància d’una bona formulació d’objectius per arribar a aconseguir-los.
Hi ha una definició que és la més extensa en el món del Coaching, el mètode SMART i afegiré algunes que per la meva experiència crec que són importants.

Mètode SMART
Per a una bona formulació d’objectius aquests han de ser:

Specific
Específic: un objectiu ha de ser el més concret possible, si és molt general resultarà molt difícil mesurar-lo i comprometre’s. Per exemple: «vaig a posar-me en forma» és molt general, en canvi si diem «vaig a caminar una hora cada dia de vuit a nou del vespre» és un objectiu específic.

Measurable
Mesurable: per poder comprovar què s’ha aconseguit. És important crear paràmetres que mesuren les metes intermèdies que avaluïn el procés.

Archievable
Assolible: un objectiu ha de ser realitzable. Si no és així l’objectiu en lloc de motivar el que farà serà frustrar-nos.

Realistic
Realista: semblant a l’anterior, però aquí tindrem en compte les nostres habilitats i competències així com també ens preguntarem l’impacte que aquest objectiu tindrà en la nostra vida i entorn.

Time-framed
Programat: implica fixar un termini realista en el qual es vol aconseguir l’objectiu. Si s’allarga molt en el temps, hem de dividir l’objectiu general en petits objectius. Per exemple, si el meu objectiu és treure’m una carrera, dividiré aquest objectiu en petites submetes: «aprovar les assignatures del semestre», «treure bones notes en els exàmens», etc.

Aquí acabaria el mètode SMART de formulació d’objectius, però jo afegiria algunes característiques per a una bona consecució.

Descriure l’objectiu en positiu.
I és que no té cap sentit fer-ho en negatiu: «no vull fumar», és tan ridícul com anar al supermercat amb una llista del que no vols comprar. A més, és molt important perquè en aquest enunciat «no vull fumar» o «vull deixar de fumar» la teva atenció es centra en fumar, i el cervell no sap diferenciar si tu vols o no vols, ell entén: fumar. Pregunta’t: Què vols? Com et veus?

L’objectiu ha de ser proactiu.
La proactivitat descriu que l’individu pren ple control de la seva conducta, per tant, l’objectiu no pot implicar la conducta de terceres persones. Per exemple «que millori el comportament del meu fill cap a mi», això no pot ser un objectiu, perquè l’enunciat et deixa a tu fora, no ets activa en l’objectiu, segurament et frustres perquè no funciona. Podríem canviar l’objectiu per altres com: «dedicaré més temps al meu fill», «intentaré entendre la conducta del meu fill», «parlaré més amb el meu fill», etc.

L’objectiu ha de ser ecològic
Hem de tenir en compte les conseqüències que tindrà el teu objectiu, les conseqüències en tu i en el teu entorn, pregunta’t: Quant em costarà … en temps, diners? Quines conseqüències tindrà el meu objectiu? A què vaig a haver de renunciar?

És important que un objectiu tingui aquestes característiques, sinó difícilment podràs treballar en ell per assolir-lo, espero que aquest article us ajudi a acostar-vos al coaching ia ser una miqueta més feliços cada dia.

Uno de los pasos más importantes para ser felices, es sin duda la consecución de nuestros objetivos; no es necesario decir que es tarea ardua escalar hacia nuestras metas, y por eso en este artículo quiero compartir la importancia de una buena formulación de objetivos para llegar a conseguirlos.

Existe una definición que es la más extensa en el mundo del Coaching, el método SMART y añadiré algunas que por mi experiencia creo que son importantes.

Método SMART

Para una buena formulación de objetivos éstos deben ser:

Specific

Específico: un objetivo tiene que ser lo más concreto posible, si es muy general resultará muy difícil medirlo y comprometerse. Por ejemplo: “voy a ponerme en forma” es muy general, en cambio si decimos “voy a caminar una hora cada día de ocho a nueve de la noche” es un objetivo específico.

Measurable

Mesurable: para poder comprobar qué se ha conseguido. Es importante crear parámetros que midan las metas intermedias que evalúen el proceso.

Archievable

Alcanzable: un objetivo tiene que ser realizable. Si no es así el objetivo en lugar de motivar lo que hará será frustrarnos.

Realistic

Realista: parecido al anterior, pero aquí tendremos en cuenta nuestras habilidades y competencias así como también nos preguntaremos el impacto que este objetivo tendrá en nuestra vida y entorno.

Time-framed

Temporizado: implica fijar un plazo realista en el cual se quiere conseguir el objetivo. Si  se alarga mucho en el tiempo, debemos dividir el objetivo general en pequeños objetivos. Por ejemplo, si mi objetivo es sacarme una carrera, dividiré ese objetivo en pequeñas submetas: “aprobar las asignaturas del semestre”, “sacar buenas notas en los exámenes”, etc.

Aquí acabaría el método SMART de formulación de objetivos, pero yo añadiría algunas características para una buena consecución.

Describir el objetivo en positivo.

Y es que no tiene ningún sentido hacerlo en negativo: “no quiero fumar”, es tan ridículo como ir al supermercado con una lista de lo que no quieres comprar. Además, es muy importante porque en este enunciado “no quiero fumar” o “quiero dejar de fumar” tu atención se centra en fumar, y el cerebro no sabe diferenciar en si tu quieres o no quieres, él entiende: fumar. Pregúntate: ¿Qué quieres? ¿Cómo te ves?

El objetivo debe ser proactivo.

La proactividad describe que el individuo toma pleno control de su conducta, por tanto, el objetivo no puede implicar la conducta de terceras personas. Por ejemplo “que mejore el comportamiento de mi hijo hacia mi”, eso no puede ser un objetivo, porque el enunciado te deja a ti fuera, no eres activa en el objetivo, seguramente te frustres porque no funciona. Podríamos cambiar el objetivo por otros como: “voy a dedicar más tiempo a mi hijo”, “voy a intentar entender la conducta de mi hijo”,”voy a hablar más con mi hijo”, etc.

El objetivo debe ser ecológico

Tenemos que tener en cuenta las consecuencias que tendrá tu objetivo, las consecuencias en ti y en tu entorno, pregúntate: ¿Cuánto me va a costar… en tiempo, dinero? ¿Qué consecuencias va a tener mi objetivo? ¿A qué voy a tener que renunciar?

Es importante que un objetivo tenga estas características, sino difícilmente vas a poder trabajar en él para alcanzarlo, espero que este artículo os ayude a acercaros al coaching y a ser un poquito más felices cada día.

Deja un comentario

Scroll al inicio