Desfer-se dels pensaments no útils

En el passat article parlàvem sobre l’estrès i sobre com aquest ens condiciona en la nostra vida diària de vegades de forma nociva; parlàvem d’aquests pensaments negatius o millor dit, no útils que ens allunyen del nostre benestar i felicitat.

Avui aprendrem tècniques i estratègies per evitar o allunyar aquests pensaments no útils.

 
Com se que el meu pensament no és útil?

Preguntat-ho. Si quan apareix el pensament et porta a l’acció d’alguna manera, serà útil, si simplement em porta a malestar, a preocupar-me, a bloquejar-me … No m’és útil, i per tant, és millor que desaparegui. Però, com?

 Com faig desaparèixer aquests pensaments?

Principalment no t’obsessionis per això, si jo et dic: “no pensis en un elefant rosa, ni se’t passi pel cap pensar en un elefant rosa, no has de pensar en un elefant rosa!” Buala! Aquí tens l’elefant rosa … Passa el mateix quan vols dormir, vols concentrar-te en alguna cosa i t’obsessiones, el problema augmenta i potser el resultat sigui pitjor. Així que el primer és no obsessionar-t’hi massa.

Com pensar en no obsessionar et fa obsessionar el que hem d’intentar és desviar la nostra atenció del problema:

 • La teoria dels calaixos psicològics. La doctora Teresa Guardiola, que complirà 94 anys al maig, però segueix exercint i donant aquests savis consells de vida, ens diu que hem de guardar els nostres problemes i preocupacions en calaixos;  si no podem fer res pel problema tanquem aquest calaix mental per no tornar-lo a obrir fins que sí fem alguna cosa amb ell.
 • No pre-ocupar-nos. La paraula en si ja ens indica que no val la pena. Hem d’ocupar-nos dels nostres problemes, però no pre-ocupar-nos, perquè si ho fas a més de no servir de res, et bloquejarà en la presa de decisions, evitarà que gaudeixis dels bons moments, i entorpirà el teu dia a dia …
 • Permeteu-vos un “avui no”. A vegades aquests pensaments no útils ens persegueixen durant anys i hi són dia rere dia. Així que permeteu-vos contínuament un “avui no”: “avui no m’amargaràs el dia”, “avui vull ser feliç i no pensar en això”, “només per avui”. Però utilitza-ho cada dia, no caduca.
 • STOP! Utilitza aquest senyal cada vegada que un pensament no útil aparegui en la teva ment, no deixis que t’aclapari. Stop!
 • Utilitza adverbis. A vegades creences limitadores apareixen en els nostres pensaments sense cap utilitat: “això no ho puc fer …” “és molt difícil per a mi …”, “no sóc capaç …” cal canviar aquest llenguatge per “encara no he fet …”, ” encara no he aconseguit … “,” de moment no he pogut … “Això et porta a l’acció, la resta et bloqueja i et deixa com estàs.

Aquesta és la forma ràpida de poder-te desfer d’aquests pensaments no útils que ens aborden en qualsevol part i situació. Però el que hem d’intentar és evitar que ens abordin mai, evitar i finalment aconseguir que aquests pensaments desapareguin i hi ha formes de prevenir-los:

 • Impregna’t d’energia positiva! Ja sigui fent esport, alguna activitat d’oci, una bona conversa … fes el que et agradis i ves als llocs on et sentis bé.
 • Cuida el teu llenguatge corporal. El teu cos parla de tu: com camines, com et mous, com t’expresses … A més, aquests músculs donen informació positiva o negativa al teu cervell. Potser tinguis ganes de cridar de ràbia, d’angoixa, però si somrius li estàs dient al teu cervell: “no és per a tant” i immediatament aquest s’omplirà de pensaments millors i més positius.
 • Somriu. Sempre que puguis, és un regal per a tu i per als altres.
 • Veu les coses bones en els altres. A vegades estem tan centrats en problemes que no som capaços de veure les coses bones dels que ens envolten i només ens fixem en els seus errors.
 • Ajuda als altres. És una forma de sentir-se gratificat i a més a més els altres també guanyaran amb tu.
 • Sigues conscient de les vegades que parles de manera negativa. Sobre el treball, sobre successos, economia, companys, família … A vegades estem instal·lats en la queixa i en la crítica. Això no construeix sinó que destrueix.
 • Canta o balla. Cantar o ballar ajuda a desinhibir-se, a obrir la ment, a fer la ment flexible i sobretot a sentir-te bé.
 • Si tens un mal dia o estàs una mica deprimit, no t’envoltis de males notícies, desgràcies, de gent tòxica que absorbeixen la teva energia.
 • Agraeix. Per tot el que tens: amics, família, natura, llar … Són moltes les coses per les que tens que alegrar-te i dir: gràcies.

Espero que aquests consells escollits d’aquí i d’allà, alguns personals, alguns amb teories fundades, t’ajudin a sentir-te millor i a evitar els bloquejos que aquests pensaments no útils et produeixen.

Written by

Cap comentari.

Comenta