Desfer-se dels pensaments no útilsDeshacerse de los pensamientos no útiles

En el passat article parlàvem sobre l’estrès i sobre com aquest ens condiciona en la nostra vida diària de vegades de forma nociva; parlàvem d’aquests pensaments negatius o millor dit, no útils que ens allunyen del nostre benestar i felicitat.

Avui aprendrem tècniques i estratègies per evitar o allunyar aquests pensaments no útils.

 
Com se que el meu pensament no és útil?

Preguntat-ho. Si quan apareix el pensament et porta a l’acció d’alguna manera, serà útil, si simplement em porta a malestar, a preocupar-me, a bloquejar-me … No m’és útil, i per tant, és millor que desaparegui. Però, com?

 Com faig desaparèixer aquests pensaments?

Principalment no t’obsessionis per això, si jo et dic: «no pensis en un elefant rosa, ni se’t passi pel cap pensar en un elefant rosa, no has de pensar en un elefant rosa!» Buala! Aquí tens l’elefant rosa … Passa el mateix quan vols dormir, vols concentrar-te en alguna cosa i t’obsessiones, el problema augmenta i potser el resultat sigui pitjor. Així que el primer és no obsessionar-t’hi massa.

Com pensar en no obsessionar et fa obsessionar el que hem d’intentar és desviar la nostra atenció del problema:

  • La teoria dels calaixos psicològics. La doctora Teresa Guardiola, que complirà 94 anys al maig, però segueix exercint i donant aquests savis consells de vida, ens diu que hem de guardar els nostres problemes i preocupacions en calaixos;  si no podem fer res pel problema tanquem aquest calaix mental per no tornar-lo a obrir fins que sí fem alguna cosa amb ell.
  • No pre-ocupar-nos. La paraula en si ja ens indica que no val la pena. Hem d’ocupar-nos dels nostres problemes, però no pre-ocupar-nos, perquè si ho fas a més de no servir de res, et bloquejarà en la presa de decisions, evitarà que gaudeixis dels bons moments, i entorpirà el teu dia a dia …
  • Permeteu-vos un «avui no». A vegades aquests pensaments no útils ens persegueixen durant anys i hi són dia rere dia. Així que permeteu-vos contínuament un «avui no»: «avui no m’amargaràs el dia», «avui vull ser feliç i no pensar en això», «només per avui». Però utilitza-ho cada dia, no caduca.
  • STOP! Utilitza aquest senyal cada vegada que un pensament no útil aparegui en la teva ment, no deixis que t’aclapari. Stop!
  • Utilitza adverbis. A vegades creences limitadores apareixen en els nostres pensaments sense cap utilitat: «això no ho puc fer …» «és molt difícil per a mi …», «no sóc capaç …» cal canviar aquest llenguatge per «encara no he fet …», » encara no he aconseguit … «,» de moment no he pogut … «Això et porta a l’acció, la resta et bloqueja i et deixa com estàs.

Aquesta és la forma ràpida de poder-te desfer d’aquests pensaments no útils que ens aborden en qualsevol part i situació. Però el que hem d’intentar és evitar que ens abordin mai, evitar i finalment aconseguir que aquests pensaments desapareguin i hi ha formes de prevenir-los:

  • Impregna’t d’energia positiva! Ja sigui fent esport, alguna activitat d’oci, una bona conversa … fes el que et agradis i ves als llocs on et sentis bé.
  • Cuida el teu llenguatge corporal. El teu cos parla de tu: com camines, com et mous, com t’expresses … A més, aquests músculs donen informació positiva o negativa al teu cervell. Potser tinguis ganes de cridar de ràbia, d’angoixa, però si somrius li estàs dient al teu cervell: «no és per a tant» i immediatament aquest s’omplirà de pensaments millors i més positius.
  • Somriu. Sempre que puguis, és un regal per a tu i per als altres.
  • Veu les coses bones en els altres. A vegades estem tan centrats en problemes que no som capaços de veure les coses bones dels que ens envolten i només ens fixem en els seus errors.
  • Ajuda als altres. És una forma de sentir-se gratificat i a més a més els altres també guanyaran amb tu.
  • Sigues conscient de les vegades que parles de manera negativa. Sobre el treball, sobre successos, economia, companys, família … A vegades estem instal·lats en la queixa i en la crítica. Això no construeix sinó que destrueix.
  • Canta o balla. Cantar o ballar ajuda a desinhibir-se, a obrir la ment, a fer la ment flexible i sobretot a sentir-te bé.
  • Si tens un mal dia o estàs una mica deprimit, no t’envoltis de males notícies, desgràcies, de gent tòxica que absorbeixen la teva energia.
  • Agraeix. Per tot el que tens: amics, família, natura, llar … Són moltes les coses per les que tens que alegrar-te i dir: gràcies.

Espero que aquests consells escollits d’aquí i d’allà, alguns personals, alguns amb teories fundades, t’ajudin a sentir-te millor i a evitar els bloquejos que aquests pensaments no útils et produeixen.

En el pasado artículo hablamos sobre el estrés y sobre como éste nos condiciona en nuestra vida diaria a veces de forma nociva; hablábamos de esos pensamientos negativos o mejor dicho, no útiles que nos alejan de nuestro bienestar y felicidad.

Hoy aprenderemos técnicas y estrategias para evitar o alejar esos pensamientos no útiles.

Cómo se que mi pensamiento no es útil?

Pregúntatelo. Si cuando aparece el pensamiento te lleva a la acción de alguna forma, será útil, si simplemente me lleva a malestar, a preocuparme, a bloquearme… No me es útil, y por tanto, es mejor que desaparezca. Pero, cómo?

Cómo hago desaparecer esos pensamientos?

Principalmente no te obsesiones por ello, si yo te digo: “no pienses en un elefante rosa, ni se te ocurra pensar en un elefante rosa, no debes pensar en un elefante rosa!” Bualá!  Ahí tienes el elefante rosa… Ocurre lo mismo cuando quieres dormir, quieres concentrarte en algo y te obsesionas, el problema aumenta y quizás el resultado sea peor. Así que lo primero es no obsesionarte demasiado.

Como pensar en no obsesionarte te hace obsesionarte lo que tenemos que intentar es desviar nuestra atención del problema:

  • La teoría de los cajones psicológicos. La doctora Teresa Guardiola, que cumplirá 94 años en Mayo, pero sigue ejerciendo y dando estos sabios consejos de vida, nos dice que tenemos que guardar nuestros problemas y preocupaciones en cajones, y cuando no podemos hacer nada por ellos cerramos ese cajón mental para no volver abrirlo hasta que sí hagamos algo con él.
  • No pre-ocuparnos. La palabra en si ya nos indica que no vale la pena. Debemos ocuparnos de nuestros problemas, pero no pre-ocuparnos, pues si lo haces además de no servirte de nada, te va a bloquear en la toma de decisiones, va a evitar que disfrutes de los buenos momentos, va a entorpecer tu día a día…
  • Permítete un “hoy no”. A veces esos pensamientos no útiles nos persiguen durante años y están ahí día tras día. Así que permítete continuamente un “hoy no”: “hoy no me voy a fastidiar el día”, “hoy quiero ser feliz y no pensar en eso”, “solo por hoy”. Pero utilízalo cada día, no caduca.
  • ¡STOP! Utiliza esta señal cada vez que un pensamiento no útil aparezca en tu mente, no dejes que te abrume ¡stop!
  • Utiliza adverbios. A veces creencias limitadoras aparecen en nuestros pensamientos sin ninguna utilidad: “esto no lo puedo hacer…” “es muy difícil para mi…”, “no soy capaz…” hay que cambiar ese lenguaje por “aún no he hecho…”, “todavía no he conseguido…”, “de momento no he podido…” Esto te lleva a la acción, lo demás te bloquea y te deja como estás.

Esta es la forma rápida de poderte deshacer de esos pensamientos no útiles que nos abordan en cualquier parte y situación. Pero lo que tenemos que intentar es evitar que nos aborden, evitar y finalmente conseguir que esos pensamientos desaparezcan y existen formas de prevenirlos:

  • ¡Imprégnate de energía positiva! Ya sea haciendo deporte, alguna actividad de ocio, una buena conversación… haz lo que te gustes y ves a los lugares donde te sientas bien.
  • Cuida tu lenguaje corporal. Tu cuerpo habla de ti, como caminas, como te mueves, como te expresas… Además, estos músculos dan información positiva o negativa  a tu cerebro. Quizás tengas ganas de gritar de rabia, de angustia, pero si sonríes le estás diciendo a tu cerebro: “no es para tanto” y de inmediato éste se llenará de pensamientos mejores y más positivos.
  • Sonríe. Siempre que puedes, es un regalo para ti y para los demás.
  • Ve las cosas buenas en los otros. A veces estamos tan centrados en problemas que no somos capaces de ver las cosas buenas de los que nos rodean y sólo nos fijamos en sus errores.
  • Ayuda a los demás. Es una forma de sentirse gratificado y además los demás también ganarán contigo.
  • Sé consciente de las veces que hablas de forma negativa. Sobre le trabajo, sobre sucesos, economía, compañeros, familia… A veces estamos instalados en la queja y en la crítica. Esto no construye sino que destruye.
  • Canta o baila. Cantar o bailar ayuda a desinhibirse, a abrir la mente, a hacer la mente flexible y sobretodo a sentirte bien.
  • Si tienes un mal día o estás un poco deprimido, no te rodees de malas noticias, desgracias, de gente tóxica que absorben tu energía.
  • Agradece. Por todo lo que tienes: amigos, familia, naturaleza, hogar… Son muchas las cosas por las que debes alegrarte y decir: gracias.

Espero que estos consejos escogidos de aquí y de allá, algunos personales, algunos con teorías fundadas, te ayuden a sentirte mejor y a evitar los bloqueos que esos pensamientos no útiles te producen.

Deja un comentario

Scroll al inicio